Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Τα σχέδια για το άνοιγμα σχολείων για Γυμνάσια, Δημοτικά, Νηπιαγωγεία

Προκειμένου να μην ξανακλείσουν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, το υπουργείο παιδείας  επιθυμεί αμέσως μετά το Πάσχα, το άνοιγμα σχολείων από τη Δευτέρα 10 Μαίου.

Η κυβέρνηση είχε βάλει ως στόχο να λειτουργήσουν ξανά όλα τα σχολεία, αφού η απομάκρυνση των παιδιών από τις τάξεις είχε σοβαρές συνέπειες στην ψυχολογία και την κοινωνικοποίηση των μαθητών και λιγότερο στη μαθησιακή διαδικασία.

Έτσι, με ίδια «όπλα», όρους και κανόνες που ισχύουν και για τα Λύκεια, αναμένεται το άνοιγμα των γυμνασίων, δημοτικών και νηπιαγωγείων από τη Δευτέρα 10 Μαίου, δηλαδή αμέσως μετά το Πάσχα και εφόσον θεωρείται ότι την περίοδο εκείνη η επιδημιολογική κατάσταση θα είναι βελτιωμένη, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα λειτουργήσουν μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου ώστε στις 14 ή στις 15 Ιουνίου να ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες 2021. Τα δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παρατείνουν τη λειτουργία τους τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουνίου όπως είχε γίνει και πέρυσι.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, όπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως, οφείλουν να έχουν τη βεβαίωση του αρνητικού τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ συνιστάται το τεστ να γίνεται ή το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ, που σημαίνει ότι το πρώτο τεστ θα πρέπει να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί. Το αποτέλεσμα του τεστ θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Το υπουργείο Παιδείας δίνει απαντήσει σε ερωτήματα γονέων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Το τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές. Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων (https://self-testing.gov.gr).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου