Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Ποια θα είναι η τύχη του βιβλίου με το κορονοϊό

Η κρίση του κορονοϊού υποχρέωσε τους πάντες να κλείσουν, και τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν, βεβαίως, την εξαίρεση στον κανόνα. Τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην αγορά του βιβλίου και με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται τα τεράστια προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει;

 Τα βιβλιοπωλεία παραμένουν με τα ρολά κατεβασμένα, και μόνη λύση μοιάζει να είναι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις, ενώ τα τρία συνεργαζόμενα εκδοτικά σωματεία, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) και ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) έχουν αποστείλει στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης επιστολή, όπου υπολογίζουν ότι οι πωλήσεις θα παρουσιάσουν πτώση μέχρι και 80% (κι αυτό μόνο αν τα μέτρα περιορισμού ισχύσουν για δύο μήνες).

Στην επιστολή τους οι εκδότες θέτουν κρίσιμα αιτήματα, μεταξύ των οποίων είναι να διευθετηθούν τα ζητήματα των φορολογικών υποχρεώσεων με μετάθεση των καταβολών κεφαλαίου και τόκων σε τράπεζες, να ανασταλούν για τρεις μήνες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, να παγώσουν οι ρυθμίσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για έξι μήνες και να επιδοτηθούν για τη μισθοδοσία τους όσες επιχειρήσεις αποδεικνύουν πτώση τζίρου άνω του 30%. Κάποια αιτήματα, όπως το τελευταίο, έχουν ικανοποιηθεί, άλλα μένει ακόμη να συζητηθούν.

Πώς βιώνουν, όμως, οι άνθρωποι της εκδοτικής αγοράς την έγκλειστη καθημερινότητά τους, τι φοβούνται και τι ελπίζουν για το μέλλον, τι κάνουν με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις και πώς θα συνεχίσουν με την παραγωγή τους; Απαντήσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δίνουν τρεις εκδότριες, η Άννα Πατάκη, από τις εκδόσεις Πατάκη, η Εύα Καραϊτίδη, από τις εκδόσεις Εστία, και η Λίζα Σιόλα, από τις εκδόσεις Στερέωμα. Το κοινό μήνυμα είναι ότι εργοδότες και εργαζόμενοι στον χώρο των εκδόσεων αγωνίζονται με αποφασιστικότητα για την επιβίωσή τους, προσπαθώντας να βρουν λύσεις για τα άπειρα εμπόδια, τα οποία κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει αν θα τείνουν κάποια στιγμή να υποχωρήσουν ή αν, αντίθετα, θα πολλαπλασιαστούν (στην απευκταία περίπτωση που η υγειονομική και η οικονομική κρίση θα διαρκέσει παραπάνω από τα προβλεπόμενα).

«Είμαστε μόλις στις πρώτες μέρες του περιορισμού και η πτώση των πωλήσεών μας είναι ήδη της τάξης του 70%», λέει η Άννα Πατάκη: «Είχαμε πολλά βιβλία προγραμματισμένα για την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, αλλά προσωρινά έχουμε αναστείλει την έκδοση και την κυκλοφορία τους – μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Συνεχίζουμε, πάντως, να δουλεύουμε από το σπίτι την προγραμματισμένη μας παραγωγή ενώ για την παρούσα περίοδο θα αποτολμήσουμε μόνο μία έκδοση, βγάζοντας το βιβλίο του Paolo Giordano "Περί μετάδοσης", που αποτελεί μια πολυμερή προσέγγιση της πανδημίας του κορονοϊού: κοινωνική, ηθική και οικολογική. Τα βιβλία, πάντως, τα οποία έχουμε έτοιμα είναι πολύ δυνατά κι αν παραταθεί η κρίση δεν αποκλείεται να τα ρίξουμε στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου