Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Οι αλλαγές που έρχονται στην Τριτοβάθμια

 Οι αλλαγές που έρχονται στην Τριτοβάθμια. Αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη στα πανεπιστήμια από την επόμενη χρονιά.

Η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των πανεπιστημίων, της ασφάλειας της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και η μετέπειτα αναδιοργάνωση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας αποτελούν το αντικείμενο των εργασιών του Υπουργείου Παιδείας μόλις δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς

«Ο ακαδημαϊκός χάρτης πρόκειται να αναμορφωθεί από την επόμενη χρονιά», προαναγγέλλει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Συρίγος. Ένα από τα «εργαλεία» για την αναδιάρθρωση αποτελεί η μελέτη της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), που αναμένεται να ολοκληρωθεί. Η μελέτη εξετάζει ποιος είναι ο αριθμός του διδακτικού προσωπικού, τι διδάσκει συγκεκριμένα κάθε τμήμα, η επιστημονική σαφήνεια, η πρόσβαση και η απορρόφηση από την αγορά εργασίας, τα συναφή τμήματα ανά την Ελλάδα, τον τρόπο λειτουργίας κάθε τμήματος κοκ. Επίσης, το υπουργείο περιμένει και τις προτάσεις των πρυτανικών αρχών.

«Οι προτιμήσεις των υποψηφίων σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αποτυπώνουν την αντίληψη που έχει η κοινωνία για κάποια τμήματα», αναφέρει ο κ. Συρίγος και εξηγεί, ότι υπάρχουν τμήματα, για παράδειγμα, με πολύ χαμηλή βάση και πολύ μικρό αριθμό αποφοίτων.

«Έχουμε 28 τμήματα με λιγότερους από 30 φοιτητές. Αυτό πρέπει να προβληματίσει πρωτίστως τα ίδια τα τμήματα. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο έχει εξαιρετικά τμήματα, πολλά μέλη ΔΕΠ, εγκαταστάσεις κλπ, έχει μικρή προσέλευση φοιτητών επειδή είναι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα», επισημαίνει ο κ. Συρίγος, αλλά τονίζει, ότι το υπουργείο οφείλει να στηρίξει αυτά τα τμήματα.

Άλλα τμήματα, τα οποία είναι μέσα στα αστικά κέντρα, «δεν πάνε καλά, γεγονός που πρέπει να απασχολήσει τις πρυτανικές αρχές».

«Τα Μαθηματικά τμήματα είναι έντεκα σε όλη τη χώρα. Μήπως είναι πολλά;», διερωτάται ο κ. Συρίγος. Ακόμα και το Αριστοτέλειο, το οποίο έχει εξαιρετικό μαθηματικό τμήμα, έχει πολλές κενές θέσεις.

«Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε με προσοχή συνολικά στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας», καταλήγει ο κ. Συρίγος.

Ενθαρρυντική παράμετρος, το πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού τόσο των φοιτητών, όσο και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

Πηγή: ipaidia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου