Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Οι εκτιμήσεις για άνοιγμα σχολείων, μετακινήσεις, και εστίαση

Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα, καθώς με την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου ξεκινάνε σιγά σιγά και οι αποφάσεις για τις υπόλοιπες δραστηριότητες όπως το άνοιγμα σχολείων Γυμνασίων και Λυκείων.

«Έχουμε επιδείξει καλά επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες εβδομάδες. Και αυτά είναι που επέτρεψαν και στους ειδικούς την Παρασκευή να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου ουσιαστικά σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο ξεκινά σήμερα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Οι «καλές επιδόσεις», ωστόσο, των πολιτών, στις οποίες αναφέρθηκε  ο πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να αναδειχθούν σε εστία εφησυχασμού, καθώς το «κρίσιμο στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλες και όλοι, με συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως «το δίωρο πρέπει να είναι αυστηρά δίωρο. Θέλουμε μια εφαρμογή (στα κινητά) για το δίωρο, αλλά υπάρχουν δυσκολίες με τα προσωπικά δεδομένα». Παράλληλα, ο κ. Γώγος υποστήριξε πως «το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση», προσδιορίζοντας στις 2 εβδομάδες περίπου την απόσταση μέχρι το επόμενο βήμα.

Και ο  καθηγητής λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, ανέφερε πως «το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια». Επιπρόσθετα, ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε πως αν καταγραφούν σκηνές συνωστισμού, θα κλείσει όλη η Αττική, τα μέτρα θα είναι οριζόντια.

Από πλευράς του, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης προέκρινε τη συλλογή και επεξεργασία των επιδημιολογικών στοιχείων πριν τη λήψη αποφάσεων, απαντώντας σχετικά σήμερα πως «μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο βήμα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σε δεύτερο χρόνο παρέπεμψε την επαναλειτουργία της εστίασης και των γυμναστηρίων ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ενώ ερωτηθείς για τα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών, ανακοίνωσε ότι «θα διενεργούν εξετάσεις για πτυχία μόνο για όσα παιδιά είναι να φύγουν στο εξωτερικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου